Selasa, 19 Ogos 2014

Resipi : Sambal Sotong Sumbat


semenjak dah jadi bini orang ni, rajin pulak aku masak tau..bukan apa, orang kata nak jage en somi senang je..jage makan dan tempat tidur..banyak lagi yang kena jage tapi yang 2 hal ni la yang paling penting tau tak..

aku pun bukan pandai sangat memasak..yang simple2 boleh la..nak masak yang sedap sikit kena google la resepi..kalau tak, keracunan en somi makan masakan aku hahaha..

tak pandai takpe, yang penting kerajinan tu kena ada..kalau dah selalu masak, yang tak sedap jadi sedap..yang sedap bertambah sedap la kan..

sebelum start pose haritu aku dah busy mengGOOGLE resepi aku nak masak time berbuke..takkan hari2 nak masak bende yang same..muntah hijau la en somi..alkisahnye terserempak dengan resepi sotong sumbat ni..dalam hati meronta2 la nak try sebab en somi memang suke makan sotong ni..

dah salin resepi ala kadar, esoknye dengan semangat ajak en somi pegi shoping bahan2 nak masak..aku tengok die pun eksaited je..maybe dah terasa2 keenakan masakan si isteri kat tekak die haha *perasan lebih*

*********

so, ni la bahan-bahan nya :


bahan utama :
sotong - ambik yang saiz besar / sederhana (senang nak menyumbat nanti)
pencungkil gigi

bahan inti a.k.a bahan sumbat :
telur - ikut kuantiti sotong 
cili merah - dadu
kacang buncis - potong kecik2
carrot - dadu kecik
bawang besar - tumbuk
bawang putih - tumbuk
perasa

bahan sambal:
cili kering - ikut kepedasan masing2 - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar
asam jawa / asam keping
bawang holland - potong bulat2 
perasa

ikut cara-cara ni k:


inti a.k.a bahan sumbat :
1- tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2 - masukkan cili merah, kacang buncis dan carrot. 
3 - agak sayur tadi dah masak, masukkan perasa dan pecahkan telur. 
4 - kacau2 telur tu macam nak buat scramble egg a.k.a telur hancur.
5 - sumbatkan bahan inti ke dalam sotong. 
(isi badan sotong dengan telur hancur sampai agak penuh. pastikan ada ruang untuk letak kepala sotong. dahtu, letakkan kepala sotong dan sematkan dengan pencungkil gigi)

sambal :
1- tumis bahan kisar sampai pecah minyak.
2 - masukkan air asam jawa dan perasa.
3 - masukkan sotong yang telah disumbat tadi.
4 - masukkan bawang holland. biarkan seketika sampai sotong keluarkan air.

*********

seronok tengok en somi makan bertambah. family mertua pun suka. akak ipaq aku banyak kali dah repeat order sambal sotong sumbat ni..lagi satu masak asam pedas..tapi yang tu lain kali la aku bagi resepi..bangga ai dapat masak masakan biase tapi sedap untuk en somi..

korang pun boleh la try..bukan yang dah kawen je, yang bujang2 pun boleh try..masak kan untuk mak abah..konfem cepat2 die bagi greenlight suh korang kawen..dah pandai masak kate kan haha..


ni aku rembat kat fb en somi..gagah die upload bagi kengkawan bujang jeles haha..
padahal menu biase je kan..
terharu ai T__T




4 ulasan :

  1. alahai sedapnya nengok sambal sotong ni
    mkan dgn nasi pns pns sedap ni..
    thanks berkongsi resepi. ada masa blh cuba nanti :)

    nway.. salam kenal dari saya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la..smbal biase je..cume leceh time nk smbat sotong tu la hihi..

      salam kenal jugak dear ^^,

      Padam
  2. Sedapnya tengok sambal sotong sumbat ni.

    Suami saye pon suka sangat makan sambal2 ni. Org nogori mmg suka pedas2 hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi yke..xtau pulak sbb xde kawan org nogori nih hihi..sambal bese je,cume sotong tu ad isi..lg sdap nk ggit sbb stong tu jd montel2 ^^,

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...