Jumaat, 6 Februari 2015

Zon Menutup Aurat


tadi ada member FB post gambar ni..katanya cikgu-cikgu kat PASTI yang letak ni kat pagar sekolah..ibu bapa yang hantar anak-anak pergi sekolah kenalah berpakaian menutup aurat..kira mentarbiah secara tak langsung la ni kan..tahniah cecikgu..idea yang sangat bagus..

tapi....
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.kalau letak kat pagar rumah aci tak haha..

p/s : teringat jiran mertua dulu hantar juadah buka puasa dengan pakaian yang sangat sangat sangat menjolok mata..pakai singlet je weyh..nampak lurah, nampak tali bra..kebetulan suami aku pulak yang dok kat depan pintu..apekah?????? geram bila diingat..kot ye pun nak seksi meksi, hormat la sama bulan ramadhan ye dak..

Anak Dara Tak Reti Masak


syukur..

aku tak reti masak sangat pun suami tak marah.."takpe la sayang, yang ni pun dah cukup"..tu yang selalu suami cakap dekat aku..kadang-kadang rasa macam bersalah pulak sebab tak reti masak masakan kesukaan dia..tapi sekarang aku dah pandai..gugel je resepi..tung tang tung tang kat dapur, dah siappp..walaupun tak sama, at least dia nampak usaha aku untuk penuhi kemahuan dia..

aku masak tak berapa nak sedap pun, suami telan je tanpa banyak kerenah..kadang-kadang terkurang garam, terlebih pedas, tak cukup gula, rasa macam entah hape-hape..tak sedap macam mana pun, suami aku makan je..kadang-kadang siap bertambah..dalam hati terharu sebab mungkin dia tak nak aku kecik hati kalau dia komplen sedangkan aku dah bertungkus lumus nak kenyangkan perut dia T__T..

aku tak pandai pilih ikan pun suami aku sabar je.."jangan ambik ikan yang mata dia dah kaler merah".."kalau perut dia dah lembik, tu tandanya ikan tu dah lama".."kalau pegang je kulit dia dah tertanggal, ikan tu dah tak segar"..macam-macam lagilah..aku bukan tak tahu nak pilih ikan yang segar macam mana, aku cuma tak tahu nak pilih ikan apa..sebab tak semua jenis ikan suami aku makan..yang mana febret aku, yang tu la dia tak makan..so, aku suruh dia pilih sendiri..korbankan selera sendiri sebab selera suami tu penting..aku punya beli yang dah siap masak..kan senang haha..

tak reti masak tu hal kecik je..yang penting ada kemahuan nak memasak..tak reti boleh belajar..tak tau resepi boleh tanya mak..tak pun gugel je sendiri..tak sedap boleh dibaiki..kalau rajin masak in shaa Allah masakan akan bertambah sedap..yang menjadi masalah kalau korang malas..yang tu tak boleh nak buat apa-apa lah..pokok pangkal diri sendiri ye sayam-sayam sekalian ^_^

Rabu, 4 Februari 2015

Diari Mengandung - Yeayyy!!! Dah 28 Minggu

Assalamualaikum..
hai peeps..

Tengah ambik mood kerja ni..biasa lah, cuti lama sangat kan..ingat dah jadi suri rumah sepenuh masa tau haha (berangan je la huhu)

hari isnin hari tu, macam biasa aku pergi monthly check up dekat kk..yeay..dah 28 minggu sekarang..minggu depan dah start masuk trimester ketiga..maknanya, baby dah makin beso..perut pun makin beso..selera makan bertambah beso hihi..

kali kedua aku kena minum air gula..nasib baik kali ni 3/4 cawan je..aku teguk laju-laju sampai tak perasan pun dah habis..kakak sebelah aku usha aku pelik je..yela, dia yang minum dulu pun tak habis-habis..rasa nak muntah jangan cakap la tapi aku tahan kan je..tak pasal-pasal kena minum lagi lain kali..

lepas tu kena cucuk kancing gigi pulak..terasa kebasnya sampai sekarang..tak sangka pulak sakit huhu..

lepas ni, tiap 2 minggu sekali aku kena pergi cehck up..arghhhh..malasnya..kalau pergi sebulan sekali macam biasa boleh tak..penat la asek nak mintak cuti je..hmm gagahkan demi my lil baby ni huhu..

semalam aku dah start kira pergerakan baby macam yang nurse suruh..start dari pukul 9.00 pagi sampai lah cukup 10 kali baby gerak..hari ni pukul 10.05 pagi dah setel 10 kali baby gerak..cepat tak haha..aku tengah menaip ni pun baby sakan lagi dok bergerak..


belum keluar lagi pun dah boleh jadi alarm mama ye..pukul 5.30 pagi je dah start aktif bergerak..menendang ke, menumbuk ke, menari ke, melompat ke tak tau lah..awal sangat kejutkan mama nak oiii..time petang dia kurang gerak..tapi bila malam aktif balik sampailah ke tengah malam..bila ayah dia ajak berborak lagi sakan dia..

apa-apa pun layankan je la kan..nanti baby dah keluar rindu pulak time dia ada dalam perut hihi..

berat baby : 1.234 kg
berat mama : 57 kg (dah naik 10 kg oii huhu)

baby korang aktif macam ni jugak ke??



Jumaat, 30 Januari 2015

Bertuahnya Aku..

Assalamualaikum..
hai peeps..


Nota : Entry ni khas untuk orang yang paling-paling-paling aku sayang.

bertuahnya aku ada mak yang sentiasa sayang kat aku..bila tengok orang yang takde mak, tambah-tambah bebudak kecik, hati rasa sayu je..syukur, aku masih ada mak..yang dapat mendoakan aku..yang sentiasa menadah telinga tika aku mengadu..yang bisa menghapus keresahan dengan nasihat dari ulas bibirnya..yang sentiasa mendamaikan dengan pandangan seorang ibu..masih ada kesempatan untuk minta maaf terhadap kekhilafan yang pernah aku buat..masih ada tempat untuk aku menumpang kasih dari seorang wanita hebat bergelar emak..ya Allah, jangan lah jadikan aku anak yang leka,yang lalai, yang lupa akan jasa ibubapaku..(maaf, aku agak skema dan emosi kalau bercakap pasal emak aku T__T)

bertuahnya aku sebab ada keluarga, ada adik beradik yang sentiasa menyokong dari belakang..walau selalu berselisih pendapat..walau selalu bergaduh..walau selalu bermasam muka..tapi, semua tu sekejap je..yang pasti diorang la yang selalu tolong masa aku ada masalah..diorang yang buat aku gelak dengan lawak-lawak yang kadang-kadang tak lawak pun sebenarnya..tapi aku boleh gelak berdekah-dekah ^__^..bila aku ada masalah dengan kawan-kawan atau tunang aku (sekarang suami aku), aku lebih suka lepak dengan adik beradik..boleh la buat aku 'terlupa' sekejap masalah tu..

bertuahnya aku sebab hadirnya seorang insan bernama suami di sisi aku..seorang suami yang sangat penyabar..seorang suami yang sanggup merendahkan ego di saat ada perselisihan..seorang suami yang amat-amat menyayangi aku..seorang suami yang sentiasa memaafkan segala kesilapan dan kesalahan aku..seorang suami yang sentiasa memikirkan aku dalam setiap keputusan dan perbuatan dia..seorang suami yang tegas dalam kelembutan..yang sentiasa memujuk saat aku gedik merajuk..yang buat aku tersenyum saat aku berduka..yang segala-galanya lah bagi aku..syukur aku ada seorang suami yang dapat menerima aku seadanya..(sori, ter'emo' lagi..sensitif tau cakap pasal suami ni huhu)

terima kasih Tuhan sebab pinjamkan mereka semua dalam hidup aku T__T (sebak woiii huhu)


Isnin, 26 Januari 2015

Bayangkan..


"Yang baik di mata kita tak mungkin terbaik untuk kita"

Rotan Sebab Sayang

Assalamualaikum..
Hai peeps..



A very special thanks to my parent, my teacher, my sister sebab pernah rotan aku dulu..sebab rotan tu aku jadi MANUSIA..

rotan buluh, rotan bulu ayam, pembaris kayu, hanger, batang paip, paip getah..semua aku dah pernah kena..sebab apa?? sebab buas sangat..sebab nakal sangat.. sebab tak dengar cakap..sebab buat salah..sebab macam-macam lagi la..yang tentu salah dan tak patut di buat..

kalau lah dulu mak bapak aku tak rotan sebab aku malas belajar, mesti aku tak sepandai sekarang..

kalau lah dulu mak aku tak rotan sebab aku malas buat kerja rumah, dah tentu aku tak pandai kemas rumah cantik-cantik macam sekarang..

kalau lah dulu cikgu tak rotan bila aku tak siapkan kerja sekolah, tentu aku tak berpelajaran macam sekarang..



kalau lah dulu kakak aku tak rotan sebab aku selalu pakai seluar pendek bila keluar rumah, dah tentu aku tak hirau pasal aurat aku sekarang..

see..bukan salah diorang yang rotan aku..bukan diorang tak nasihat dulu..salah aku sebab berkali-kali ditegur pun masih buat kesalahan yang sama..diorang rotan atas sebab nak mengajar..sebab diorang sayang kat aku..

pendek kata, dengan rotan la aku jadi manusia berguna sekarang..

tapi sekarang.....




alahai, apa nak jadi anak-anak zaman sekarang..terpikir anak yang masih dalam perut ni..hmmm


p/s : rotan untuk mendera tu lain la..


Rambut Dah Tak Gugur..Syoknyaaa

Assalamualaikum..
Hai peeps..


Dulu-dulu kan, sebelum kawen aku ada masalah rambut gugur..tapi masa tu aku buat dekk je lagi sebab aku fikir "ala, gugur sikit je pun..banyak lagi rambut atas kepala aku ni"..tu yang aku fikir selama bertahun-tahun..

Sampai la aku dah kawen, masalah tu tetap ada malah bertambah buruk. mana taknya, duduk dengan family mertua kan..ada adik lelaki pulak tu..nak tak nak memang hampir 24 jam la aku duk bertudung je..satu hari tu aku perasan awat rambut aku makin sikit..makin nipis..baru tersedar "eh, lama-lama botak la kepala aku kalau hari-hari gugur camni"..


nak-nak suami pun dah tegur sebab bangun tidur je tengok banyak rambut 'tertingggal' kat bantal huhu..sedih sangat masa ni..dah terbayang-bayang kulit kepala licin je..scary 0oo..nanti nak berdepan dengan suami pun malu huhu..

dah banyak jenama syampu yang aku guna..tak lupa jugak petua-petua tradisional..mana dan semua aku buat..tapi hampa..semua tak menjadi..last-last suami kata, maybe sebab pakai jenis syampu yang salah kot..habis-habisan aku dok bangkang..yela, dah masalah rambut gugur ofkos lah pakai syampu untuk rambut gugur kan..

suami aku suruh try syampu untuk dandruff sebab kulit kepala aku jenis cepat berminyak..pastu kalau lambat cuci datanglah segala tok nenek kelemumur duk bertapak..aku pun try je la sebab tak nak jadi isteri durhaka kan hihi..masa ni try syampu Pantene anti dandruff..


start pakai je memang aku buat tak tahu..dalam hati cakap "dah tau, konfem tak berkesan punya" (negatif sangat kan pemikiran aku)..tuptup seminggu lepas tu, aku perasan lepas cuci rambut, sikit je rambut yang tersangkut kat floor trap bilik mandi tu..punya la seronok tak ingat tapi diam-diam je dulu..

2 minggu lepas tu, aku tengok makin sikit rambut yang gugur bila bersyampu..sikat rambut pun syok je..kalau dulu segumpal rambut dalam tangan bila bersikat..sekarang paling banyak pun 2 3 lai je..punyalah hepi sebab masalah yang dah bertahun-tahun dah takde..rasa macam nak berjoget sakan haha..

satu hari tu suami aku tegur.."rambut anje dah tak gugur kan"..eh, perasan jugak ke (aku cakap dalam hati je sambil tayang senyum kambing kerang busuk wangi haha)

tak rugi dengar cakap suami kan..pahala dapat, masalah kurang haha..

Templer Park Rawang


Assalamualaikum..
Hai peeps..



Tak cukup rasanya cuti 2 hari je..kalau boleh nak sambung terus sampai puas hihi (kalau bolehhhh..berangan je la ella oi)..korang pun mesti selalu rasa macam ni kan..

syok oi cuti-cuti balik rumah mak sendiri..nak makan apa cakap je..mesti dapat..tambah-tambah time perut boyot ni, jarang la tak dapat apa yang dimintak..terima kasih mak..i luv u lah hihi..kadang-kadang cakap dekat orang lain, orang lain pulak yang tunaikan..kadang-kadang dapat secara tak sengaja..

macam hari tu, aku baru je cakap dekat suami aku teringin nak mandi-mandi dekat air terjun..suami aku macam keberatan nak turutkan sebab dia cakap bahaya..aku pun senyap-senyap la layan perasaan kuciwa haha

entah macam mana, semalam rumah mak aku takde air pulak..sarapan dengan makan tengah hari pun dekat luar je sebab malas nak masak..dengan cuaca yang panasnya, masyaAllah..tiba-tiba...

kakak aku : mak, kalau petang ni tak hujan kita pergi pantai remis la nak.

mak aku : tak best la..pantai remis bukan boleh mandi-mandi pun..

kakak aku : kita pergi rumah mak andak (makcik aku) la..rumah dia kan ada swimming pool..

mak aku : hmm mak tak suka mandi kolam..

kakak aku : kalau macam tu, kita pergi templer park la..dekat pun dekat..

mak aku : ok jugak..lepas zohor pukul 2 kita gerak..

aku yang dengar rasa berbunga-bunga je hati..bersinar-sinar je mata haha..semangat je rasa hihi..aku pandang suami aku..dia senyum je..

"nanti bawak la baju, bolehlah la mandi-mandi jap"

dengar je gitu, senyum lebar la aku..suami dah bagi green light..kejap pun kejap la, janji merasa ^__^...hooreeyyyy haha..cepat-cepat siapkan baju, towel sume..letak siap-siap dalam beg takut lupa haha..nampak tak punya eksaited dapat pergi air terjun hihi..

jom layan....

anak-anak buah aku..haruslah diorang yang paling seronok kan..

yang ni siap mintak susu lagi..dah habis sebotol, turun mandi balik hihi


nyah a.k.a penjaga baby yong sebab dia taknak mandi hihi
awat qaisara jadi lagu ni..seronok dapat rendam kaki la tu..tak boleh mandi sebab air
sejukkkk sangat

Andak yang sangat rajin melayan anak-anak buah..
lepas melantak 2 ketul ayam kepci, sebungkus kitkat, sepinggan kentang
goreng dan keropok lekor, baru la mak buyong ni masuk air hihi

last but not least, mak buyong yang sangat hepi dapat
pergi air terjun..tak dapat tengok air terjun pun tak pe,
janji dapat berendam macam badak dalam air tu hihi

p/s: tak sabar nak tunggu cuti Chinese New Year pulak..suami aku dah janji nak bawak pergi jalan-jalan..destinasi??rahsia katanya hihi..








Jumaat, 23 Januari 2015

List Barang Baby

Assalamualaikum..
Hai peeps..



Macam tak percaya tak lama lagi nak pegang status mak-mak dah..aishh macam dah tua pulak hihi..rasa diri ni matang sesangat dah tau (perasan je..padahal perangai kuat merajuk tu macam dah sebati je huhu)..harap dah ada baby nanti hilanglah perangai kuat merajuk ni..sian suami..mana nak layan baby, nak melayan kerenah mak baby lagi haha..

Alhamdulillah sekarang usia kandungan aku dah masuk 26 minggu..kira masa yang ideal la kalau nak membeli barang-barang baby ye dak (tapi rasa macam dah terbeli sepsasang dua baju hari tu hihi)..ni kes eksaited lepas dapat tau gender baby la ni haha..korang pun mesti macam aku jugak kan..tau sangat ^__^

Ni kan first baby aku..so, macam blur-blur sikit la apa yang perlu, apa yang tak perlu sangat..minggu ni gigih gugel blog mak-mak orang yang lain pasal list barang-barang baby ni..mana yang tak berapa penting aku tolak tepi dulu la..lepas-lepas pantang pun boleh shopping apa hihi..lagipun nak membeli sekaligus agak terasa jugak la duit mengalir keluar kan..so, sebelum apa-apa kita kena rancang bebaik na..

List 1 : Clothing

Baju Siang/Basahan - Lengan Pendek, Seluar Pendek, Baju Lubang-lubang, Singlet
Baju Malam - Lengan Panjang, Seluar Panjang
Baju Jalan-jalan 
Romper / Jumpsuit
Barut
Bedung
Sarung Tangan & Kaki
Topi
Towel Muka - 100% Cotton

List 2 : Diapering

Diapers - Saiz Newborn & Saiz S
Napkin - Maybe untuk backup bedung je kot
Wet Tissue 
Changing Mat 
Bakul Kecik - Senang nak buang papers baby / letak baju kotor

List 3 : Baby Care

Bedak, Losyen & Minyak Baby
Minyak Telon - elak kembung perut
Putik Kapas 
Cotton Ball - cuci pusat baby
Nappy Cream - kalau baby kena ruam lampin
Termometer - pantau suhu baby



List 4 : Bedding

Set Tilam - Tilam, Bantal Kepala, Bantal Peluk
Kelambu
Selimut

List 5 : Bathing

Towel Mandi
Syampu & Mandian Baby

List 6 : Feeding

Botol & Puting Susu
Berus Pembersih Botol
Sabun Cuci Botol
Nipple Cream
Nursing pad - Washable / Disposal
Nursing Bra
Termos

Setakat ni, ni je yang aku rasa perlu kot..nanti bila aku dah start membeli aku edit balik tau..masuk-masuk gambar sikit, baru la syok nak menjamu mata kan..tambah eksaited la bakal-bakal mak nak membeli hihi..

ehem-ehem..korang rasa apa lagi yang kurang ek..meh la share list korang pulak ^__^





Selasa, 20 Januari 2015

Menu Atkin : Kebab Atkin Sempoi

Assalamualaikum..
Hai peeps..

Disebabkan suami aku sekarang tengah berdiet, so aku nak share la menu-menu yang aku sediakan untuk dia..dapat sediakan waktu sarapan dengan makan malam je la..time lunch terpaksa makan kat kedai sebab aku sendiri pun bekerja..lagipun suami aku tak nak bawak bekal g tempat kerja..kesian kat aku kononnya pagi-pagi dah bertungkus lumus siapkan makan dia..sweettttt sangat hihi

Bahan-bahan :
2 bijik telur
6 bijik bebola daging homemade - direbus sekejap
garam
mayonis
daun sup & daun bawang dihiris
1/2 keping keju - dipotong 6

Cara-cara :
1. Pecahkan telur dalam mangkuk. letak garam, mayonis, daun sup & daun bawang. pukul sebati.
2. Panaskan sedikit minyak. dadarkan telur.
3. Sejukkan telur dan gulungkan. potong kepada 6 bahagian.
4. Ambil pencungkil gigi. cucukkan telur yang digulung dan sebijik bebola daging. letakkan keju di atas. ulang hingga siap.
5. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 5 minit.



P/s : mesti korang tak dapat bayangkan rupa dia macam mana kan..nanti aku edit balik, masukkan gambar hihi..

Diari Mengandung - Alahan

Assalamualaikum..
hai peeps..

sambung dari entry diari mengandung yang mula-mula haritu..dah janji nak sambung kan..janji kena la tunaikan (walaupun dah berkurun lamanya hihi)

start Minggu ke-4 hingga ke-20 - (masa ni tak tau lagi dah pregnant..aku tau masa minggu ke-6)..aku banyak alah dengan bau-bauan..bayangkan pewangi bilik yang selalu aku guna pun aku tak tahan bau dia..setiap kali dia spray, aku rasa pening-pening + nak muntah..time tido pun aku boleh terjaga kalau terbau..last-last, suruh suami aku tukar..dari lavender tukar lemon..tak suka bau ayam goreng..bau je automatik perut bergelodak nak keluarkan isi dia huhu..pastu, bau cili kering yang direbus..rasa nak marah orang kalau hidung tercium bau-bauan ni hihi..lepastu, rasa letih dan mengantuk yang teramat sangat..balik kerja terus melepek macam kain buruk dalam bilik..

macam ni agaknya rupa aku time muntah-muntah dulu..
tiap pagi je mesti muntah..tapi keluar air je..seksa betul T__T

start Minggu ke-15 hingga ke-17 - selalunya aku tak kisah pun kalau suami aku balik kerja terus nak peluk-peluk ke, nak duduk dekat-dekat ke..selalunya peluh suami tu yang buat aku suka..TAPI..masa ni, aku langsung tak boleh bau peluh dia..bukan hari-hari tau..ada masa-masa tertentu je..tambah-tambah waktu dia balik tengah hari..bau hangit semacam..macam bau terbakar pun ada..tiap kali suami nak dekat je, pelan-pelan aku jauhkan diri dari dia..aku tak tunjuk sangat la yang aku tak suka..bila aku bercerita baru dia sedar.."0oo yeke, b tak perasan pun"..pandai tak aku cover haha..

alolo comeynya..aku tak buat macam ni..sebab tu suami
aku tak tau hihi

start Minggu ke-20 dan ke atas - masa ni dah takde alahan-alahan dah..tapi macam kurang selera nak makan la..makan pun sebab kesiankan kat baby..yang pelik, kalau balik rumah mak aku selera kemain lagi..bertambah-tambah makan hihi..baby nak rasa masakan opah je la tu kan..ngengade sangat hihi..pastu badan tak selesa sangat la..perut dah makin membesar, kadang-kadang rasa macam sesak nafas sikit..jalan pun dah makin slow, penat bertambah, sakit pinggang sakit kaki tu perkara biasa..harus ditempuh hari-hari hihi..

sekarang aku dah minggu ke-26..next check up kena minum air gula lagi @__@..
tak sanggup den..pastu nak buat scan 3D pulak..tak sabar aihh nak tengok muka baby..nanti aku buat entry pasal scan 3D ni ye..janjiiiiiiiii..tak tipu tau hihi..

Menu Atkin : Tat Telur

Assalamualaikum..
hai peeps..

hari ni aku nak share dengan korang-korang yang tengah berdiet tu satu resepi yang cukup ringkas, mudah tapi sedap baq hang haha..

Bahan-bahan :
3 bijik telur
1/2 bijik bawang holand didadu
2 sudu isi ayam dicincang
garam secukup rasa
2 sudu mayonis
lada hitam ditumbuk kasar
daun sup & daun bawang dihiris 
6 ekor udang saiz sederhana - buang kulit dan bersihkan
1 keping keju - dipotong 6

Cara-cara :
1. Panaskan sesudu minyak. tumis bawang holand hingga naik bau. masukkan isi ayam. kacau-kacau hingga masak.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk. masukkan bawang dan isi ayam tadi, garam, mayonis, lada hitam, daun sup & daun bawang. pukul hingga sebati.
3. Sapukan butter dekat bekas, tuang sebatian telur. letakkan udang. akhir sekali, letakkan cheese di atas,
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 10 minit.



ni la rupanya..nanti aku ambik gambar dekat fon suami aku..nampak sikit bentuk
dan warna yang sebenar..

Suami aku suka betul benda alah ni..pagi tadi pun aku buatkan tat telur ni untuk sarapan dia..tapi, aku tukar la..kali ni letak daging cincang pulak..memang sedap..aku pun tumpang 2 kaki haha..

Korang pun try la..sonang gitu hihi..


Jumaat, 16 Januari 2015

Ini Je Yang Mampu

Assalamualaikum..
Hai peeps..

Pagi tadi aku kemalasan yang amat untuk buat bekfes..tapi gagahkan jugak buat bekfes suami sebab dia tengah berdiet sekarang..sebagai isteri yang memahami, ofkoslah aku support suami aku kan..lagipun senang je..

pagi tadi aku buatkan dia kebab atkin sempoi..sebab apa nama dia camtu??suka hati aku lah..aku punya resepi kan hihi (resepi la sangat wekkk)..nanti aku share resepi dia kat next entry ye..

aku punya sarapan??cumalah sekotak susu full cream ducth lady dengan 3 ketoi bun cekelat yang amat lazat ni hihi..tekak aku tak dapat telan sarapan diet suami aku tu huhu..


Nak tau resepi kebab atkin sempoi??klik sini je

Selasa, 13 Januari 2015

Dilarang Beri Makan Kucing

Assalamualaikum..
Hai peeps..


alahai..tengah-tengah syok jalan, tetibe datang kucing mengiau dekat kaki korang mintak makanan, sampai hati tak korang nak biar je..

tengok pulak, badan kucing tu kurus ya amat..sampai nampak tulang-tulang terbonjol bawah bulu yang kusam..sampai hati tak korang nak tengok je..

dah tu, dia ikut je kat langkah kaki korang sambil tengok dengan pandangan mengharapkan sesuatu..sampai hati tak korang nak halau..

Allah, orang yang takde hati perut je boleh buat macam tu..takkan langsung takde perasaan belas kasihan kat makhluk comel tu..

tak rugi berbuat baik sesama makhluk lain..next time aku share cerita pasal suami aku dengan kucing..janji hihi 



Semak Status BR1M 2015

Assalamualaikum..
Hai peeps..

Dari semalam aku dok baca kat fb ramai cakap duit BR1M dah masuk..hanya mampu baca je..den tak meraso la huhu T__T

tapi, ramai jugak yang cakap masih belum dapat lagi..aku pun tak tau sistem agihan dia macam mana..tapi mengikut sumber, pemegang akaun CIMB dan Bank Rakyat akan dapat dulu iaitu pada 11/01/2015..pastu diikuti bank-bank lain..

yang masih tak dapat lagi, harap bersabar ya..kalau nak tau status permohonan korang, boleh klik link kat bawah ni.

 Cek Status Permohonan BR1M 2015


Nanti dia akan keluar macam ni..korang isi la no ic korang..lepas tu, akan ada soalan-soalan berkaitan..jawab betul-betul (dah macam exam pulak ada soalan bagai kan hihi)..dah ok semua, akan keluar la status permohonan korang tu.

kalau yang dah terima, dia akan keluar macam ni..bolehlah cek secara online..yang takde tu, bolehlah cek dekat ATM tapi macam biasa lah..mesti sesak kan.. 


 kalau yang masih dalam proses pulak, akan keluar macam ni..


harap bersabar tau, sebab PM umum 15/1/2015 baru dapat kan..kepada yang bujang-bujang, harap gunakan duit tu untuk benda-benda yang berfaedah ye..kepada yang dah berkeluarga, mesti dah ada perancangan kan..semestinya lebih menjurus kepada anak-anak..apa-apa pun, gunakan untuk keperluan bukan mengikut kehendak ^__^

sedikit info untuk korang..




Isnin, 12 Januari 2015

Anak-anak Buah Kesayangan

Assalamualaikum..
Hai peeps..

masuk tahun 2015 ni, dah bertambah satu angka umur aku..semalam masa lepak-lepak dengan suami aku depan tv, dok borak-borak pasal umur..

aku : dah tua kan b ni..tahun ni 29..tahun depan dah 30-an..tuanyaaaaa..masa kita kenal b baru 26 kan hahahaha (sambil gelak mengusik)

suami : eh, anje pun makin tua la..bukan b sorang..

aku : eh, baru 25..kira muda lagi ni tau..(sambil gelak-gelak lagi..syok sangat mengusik orang haha)

suami : nampak sangat dah tuanya ni..umur sendiri pun dah tak ingat..sekarang anje dah 26 tau..

aku : (sambil congak-congak kira) erkkk, aah la..dah 26 la..sama-sama tua lah kita hihi..

pastu, suami aku pulak gelakkan aku haha..

okey, tutup cerita pasal umur ni..korang takyah nak gelak sangat..korang pun makin tua..ngaku je la haha..

hari ni nak bercerita pasal anak-anak buah kesayangan aku..entry yang agak panjang sebab anak buah aku ramai hihi..bertabahlah korang baca ye..mud menaip mencanak-canak ni hihi..aku rapat dengan anak-anak buah aku, lagi-lagi anak kakak aku yang sulung..sebabnya, mak aku yang jaga diorang semua..dulu, tiap-tiap hari balik kerja mesti ada diorang..belum time cuti lagi..dari pagi sampai malam ada kat rumah mak aku..kadang-kadang semua berebut nak tidur kat rumah mak aku..

masa mula-mula kahwin dulu aku terasa jugak lah sunyi..yelah, dah kahwin kena la duduk dengan suami kan..rindu semuanyaaaa..rindu mak, rindu suasana rumah, rindu bilik tidur, rindu anak-anak buah..kadang-kadang rindu tu sampai keluar air mata huhu..punyalah sedih..

masa ni suami dok tahan la dengan perangai aku..cengeng menjadi-jadi..pantang ada yang tak kena, meleleh air mata ni..pastu, merajuk..pastu, ngada-ngada suruh pujuk..pastu dah ok boleh bergelak ketawa..pastu nanti merajuk balik..gitulah aku..nasib suami aku penyabar orangnya hihi..

tengok, dah melalut ke lain..aku nak cerita pasal anak buah aku kan tadi haha..yang ni anak-anak kakak sulung aku a.k.a yong..ate dah orang peghok kan..akak aku ni duduk dekat dengan rumah mak aku..so, semua anak-anak dia mak aku yang jaga..


yang ni anak sulung dia..kami panggil abang
nama : muhammad ezz zhafri
umur : 10 tahun
time ni, dia dengan adik dia duk rumah aku..petang-petang aku bawak diorang p makan bakso la..kuat makan diorang ni haha..cukup terer bab kira-kira..bab nak menulis payah betoi..


yang ni anak kedua a.k.a kakak
nama : dhiya ezz zhafira
umur : 8 tahun
haa, ni la yang aku cakap tadi..yang aku bawak p makan bakso petang-petang tu..debab budak ni..kuat makan jugak hihi..time ni kalau tak silap aku dia ikut akak aku p makan dekat Nasi Lemak Habibi Puncak Alam..kat sini makanan dia semua sedap-sedap..harga pun berpatutan..
yang ni pun terer bab kira-kira..suka membaca..kalau membebel kalah mak nenek haha..


yang ni anak ketiga a.k.a eddin
nama : muhammad ezz eddin
umur : 6 tahun
budak ni penye"mart" orangnya..rambut kena kemas je..baju taknak kotor-kotor..kasut sekolah pun seminggu still putih lagi tau..hari tu, mata dia bengkak sikit..nangis terus taknak g sekolah..malu katanya..jenuh mak aku pujuk hihi..time ni dia nak g lawatan kilang coklat kot kalau tak silap..
pandai budaknya..5 tahun dah lancar membaca..tulisan kemas..mewarna dengan melukis pun cantik..hasil kerja macam budak sekolah rendah dah..


yang ni anak keempat a.k.a endut
nama : muhammad ezz rizq
umur : 4 tahun
kuat menjerit..kalau menjerit nyaring kemain..banyak mulut budak ni..sepatah orang cakap, berpatah-patah dia menjawab haha..ekceli, anak kakak aku yang sulung ni semuanya banyak cakap..pokpekpokpek dari celik mata sampai nak pejam balik malam nanti..tak sunyi kalau ada diorang hihi..endut tu bapak dia punya cerita..dari kecik panggil endut sebab dia cakap anak dia yang ni gendut..tapi dah besar makin slim sebab payah betoi nak makan..kena paksa baru nak makan..


yang ni paling kecik a.k.a sara / qaizara
nama : dhiya ezz qaisara
umur : nak masuk 8 bulan
tak banyak ragam nak jaga mak aku kata..cuma bila dah besar, makin bijak budak ni..kalau letak dalam buai, nak kena tengok muka mak aku..kalau tak, dia akan nangis ngada-ngada..bukan nangis betoi pun..bunyi ek ek ek je mak aku kata..bijak..bijak..hihi

ni pulak anak-anak kakak no 3 aku a.k.a yang..akak aku yang ni dok kat manjung, perak..sebelum ni dia mengajar kat Sabah..sekarang dah transfer ke perak, dekat dengan suami dia..alhamdulillah..


yang ni anak sulung dia
nama : iman mukhriz
umur : 2 tahun++
dah banyak cakap..dulu kecik-kecik agak susah nak dekat orang..maybe sebab jarang jumpa kan..sekarang ok la..



ni yang kecik
nama : muhammad ilham mukhlis
umur : 8 bulan 
tak banyak aku boleh cerita sebab diorang pun jarang balik..kalau balik pun time aku takde kat rumah mak aku huhu..

semangat buat entry pasal budak-budak ni sebab tak lama lagi aku pun aku ada baby sendiri..in shaa Allah..terasa aura mak-mak tu dah meluap-luap haha..melampau kan..

Diari Mengandung : Amalan Bawak Paku / Magnet Semasa Hamil

Assalamualaikum..
Hai peeps..



Sejak mengandung ni, ramai sangat yang bagi petua itu ini..pantang larang itu ini..kalau macam amalan pemakanan tu, aku turutkan lah jugak..sebab ada logiknya kan..kalau yang pelik-pelik tu, aku setakat dengar je lah..

Salah satunya, amalan bawak paku panjang / magnet masa keluar malam..apa kejadahnya aku tak taulah pulak..alasannya, sebagai pelindung dari gangguan makhlus halus..konon macam tangkal la tu kan..aku 1st time dengar gitu, aku iakan je lah..tapi kalau tiap kali jumpa asyik cakap benda yang sama, memang naik bosan lah jugak kan..

"eh, ko mengandung anak sulung kan..elok bawak paku, tak pun besi berani (magnet la oii hihi)..bukan apa, takut ada yang ikut balik karang kan susah"

"eh, berani ye ko mengandung anak sulung keluar malam-malam tak bawak apa-apa..elok bawak paku,buat sanggul rambut..tak pun, magnet tu ko buat rantai"
(apa jadah..kang tercucuk paku kat kepala tak sempat kot aku nak beranak..lagi satu, ingat laki aku takde duit sampai nak buat rantai guna magnet)

tambah-tambah yang jenis memaksa orang..rasa nak jadi hulk je..

"eh ko ni..degil betul la..orang dah suruh buat tu, buat je la..jangan buat main-main benda camni..dah kena baru tau"

yang pesan tu pulak semuanya rata-rata anak-anak dara atau yang baru beranak sorang..belum lagi pesan bawak duri landak la, apa la..mak aku yang otai beranak 8 orang pun takde pesan suruh buat macam-macam..kakak-kakak aku yang dah beranak pinak sampai 5 orang pun tak pernah pun buat macam tu..

mak aku pesan, amalkan baca ayat kursi sebelum keluar rumah..in shaa Allah selamat dari apa-apa gangguan..

kepada yang berkenaan, silalah jangan paksa aku lagi..setakat ko nak bercakap sekali dua takpa..bukan apa, takut aku terkasar bahasa je nanti..tak memasal dapat dosa..sian kat baby aku..kecik-kecik dak kena dengar mak dia membebel %&*(&*(&&*^*^*&* blablabla..

lagi satu, aku dengar siapa yang amalkan kepercayaan tu hukumnya syirik..wallahualam..aku pun share dari apa yang aku baca..kalau betul, syukur sangat aku tak buat macam tu..terima kasih ya Allah sebab lindungi aku dari perbuatan-perbuatan syirik..

yang mana baik kita amalkan..yang mana mendatangkan was-was atau ragu-ragu, eloklah selidik dulu..jangan ikut membabi buta je tau..

Rabu, 7 Januari 2015

Blog Berwajah Baru

Assalamualaikum..
Hai peeps..

Sempena tahun baru dan tak lami lagi nak berstatus baru kan, aku rasa nak make over blog aku ni..bukan apa, dah macam kanak-kanak ribena punya blog..masa mula-mula berblog hari tu, jakun sikit..semua benda alah menatang hape semua aku tepek..konon-konon nak cantik la sangat kan (padahal tak cantik, semak mata je)..

dulu kan tak matang, tu yang jadi gitu..sekarang bila tengok balik dan banding dengan blog-blog member yang seusia aku, nampak sangat ketidakmatangan (ada ke perkataan gini dalam kamus dewan..taram je la haha) blog aku ni..tambah dengan kecacamarbaan nya lagi..malu den gini huhu..

macam mana nak buang benda-benda alah yang macam hujan bunga-bunga tu semua haa..time buat pandai, nak buang dah tak reti..sapa-sapa yang tau boleh lah tolong den yang lomah tak berdayo ni huhu..

sangat-sangat mengharapkan pertolongan korang..betul ni..

Diari Mengandung : Cek Jantina Bayi Dalam Kandungan

Assalamualaikum..
Hai peeps..







Lumrah ibu mengandung, mesti nak tau jantina baby dalam perut tu kan..bukan ibu-ibu mengandung je yang eksaited..bakal bapa, makcik, pakcik, toknek, kawan rapat, jiran, ipar duai bahkan semua yang kenal la mesti eksaited nak tau haha (over nau hihi)..

Dari awal dapat tau mengandung, mesti tertanya-tanya jantina baby kan..yang bernasib baik, dapat la tengok time scan..kadang-kadang ada baby yang acah-acah nak buat surprise, time scan die tutup serapat yang boleh..sian mami n dedi dia hihi..salah satu cara nak tau jantina baby ni, orang kata tengok melalui tabiat atau fizikal mak dia..

So, bakal-bakal ibu semua jom cek kita yang mana hihi..

1. Bentuk Perut
Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, kemungkinan anak perempuan.

P/s : Kalau ikutkan, perut aku jenis bulat..

2. Arah Tidur
Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri mungkin anak pompuan.

P/s : Kalau tidur, aku lebih suka mengiring ke kiri.

3. Posisi Bayi
Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

P/s : Baby aku lebih suka dok belah kanan.

4. Perangai Ibu
Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek dan bergaya anak lelaki.

P/s : Aku sejak azali memang malas bersolek..acaner tu haha..tapi sejak preggy ni memang bertambah malas la..

5. Garisan Perut
Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.

P/s : Kalau aku, garisan terang dan tak putus-putus. (gigih tau pusing belakang cek perut sebab kat depan meja aku ada cctv haha)

6. Wajah Ibu
Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

P/s : Suami aku tegur muka aku tak berseri macam sebelum preggy.

7. Pemakanan Ibu
Ibu yang suka makan makanan masam dikatakan mengandung bayi lelaki dan jika ibu suka makan makanan manis tandanya bayi perempuan. Ibu mengandung yang suka makan seafood juga dikatakan mengandung bayi lelaki.

P/s : Aku langsung tak suka makanan masam..banyak minum dan makan yang manis-manis..seafood pun tak suka makan.

8. Nipple Abang / Kakak kepada Baby
Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau.

P/s : Aku preggy 1st baby, so yang ni aku tak boleh tengok la hihi..

9. Respon
Melihat kepada response kakak atau abang atau kanak-kanak lain terhadap ibu. Kalau gegurl suka kat ibu mengandung ni, anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..

P/s : Yang ni aku tak tau sebab anak buah aku yang girl n boy memang suka dekat aku haha..

So, kalau diikutkan kemungkinan baby korang boy / girl?? kalau aku, macam lebih ke arah baby girl je..syok la nak menyoping nanti..ayah jangan garu kepala tau haha..apa-apa pun, tak kisah girl or boy..yang penting sihat walafiat je kan..yang ni sekadar suka-suka je tau..betul atau tak, wallahualam..


Diari Mengandung - Kena Campak Masa Usia Kandungan 21 Minggu

Assalamualaikum..
Hai peeps..

Entry kali ni kita sambung dengan kisah diari mengandung pulak..macam dah lama tak buat entry diari mengandung kan..

Malas nak intro panjang-panjang, karang merepek nya entah ke mana-mana..korang bukan tak tau aku ni, tajuk lain intro membebel pasal lain..tak ke haru haha..

Nak dijadikan cerita, tengah seronok-seronok dapat rasa baby menendang, menumbuk ke tah hapa dia buat dalam perut ni, tiba-tiba Tuhan bagi aku ujian..entah macam mana aku terkena demam campak atau bahasa omputihnya ciken pox..aku syak jangkit dari abang aku sebab sebelum tu aku ada melawat dia kat hospital..masa tu dia saspek denggi dan demam campak sekali gus..aku ada la pegang-pegang tangan ngan kepala dia, lepastu terlupa nak basuh tangan T__T..salah sendiri kan huhu..

Esoknya dah rasa tanda-tanda nak demam..dengan sakit tekak, susah nak bernafas, badan pun jap panas jap sejuk..pastu kat tapak tangan ada seketul ruam yang ada air tu (orang panggil apa tah)..aku tunjuk la dekat suami aku..aku cakap aku nak kena campak kot..badan pun tak sedap dah ni..suami aku balas "tak kot..kecik-kecik dulu dah pernah kena kan..nanti hilang la bintik ni..badan tu tak cukup rehat, sebab tu rasa macam nak demam"..kebetulan sebelum tu aku pergi kenduri kahwin sepupu suami aku dekat Gombak..balik lambat jugak la dalam pukul 11.00 malam camtu..then, singgah rumah mak mertua hantar lauk kenduri..rushing pulak pergi Hospital Sungai Buloh, jenguk abang aku..dekat pukul 3 pagi baru sampai rumah..dalam hati aku iakan je la, betul jugak apa suami aku cakap..

Dipendekkan cerita, hari Selasa tu suami aku mintak cuti nak bawak aku pergi klinik sebab dah banyak bintik-bintik tumbuh kat muka, badan n kepala..dah cek dengan doktor, sahla aku kena demam campak..terus doktor kat klinik buat surat suruh refer hospital..bermulalah rutin aku sebagai pengidap campak..azabnya Allah saja yang tau..suami aku gigih gugel macam mana cara cepat nak sembuhkan campak..mana taknya, kesian kat aku kot..dengan selera makan hilang, tidur tak menentu, asek mengaduh je siang malam huhu..lagi satu takut tengok muka aku yang dah macam tepung gomak agaknya..ye la, penuh satu muka aku sapu ubat dia haha..

dekat 2 minggu jugak lah aku ambik mc..bukan saja-saja tau, doktor yang bagi..alhamdulillah, akhirnya sembuh jugak..time kena tu aku tak pikir pasal parut ke, apa ke..aku pikir baby je..doa-doa dia selamat n sihat je..tapi, lepas dah sihat n boleh pergi kerja, sentap jugak la tengok muka banyak parut huhu..lama aku menung depan cermin, nak g kerja ke tak..muka dah la penuh parut-parut hitam, banyak kulit mengelupas pulak tu..malu kot huhu..lama suami aku pujuk, baru la aku siap-siap dengan hati yang berat haha..

Alhamdulillah, semalam dah buat detail scan dekat Hospital Sungai Buloh..so far, perkembangan baby aku normal je..tak ada kecacatan pada tulang, otak atau organ dalaman baby..syukur sangat-sangat..dan semalam jugak baru dapat tau jantina baby..bukan main mengangkang baby time doktor nak scan..tak senonoh betul anak mama ye..tergelak-gelak suami aku..muka eksaited betul masa doktor tunjuk mata, hidung, n mulut baby yang tengah terbukak (ekceli aku punya eksaited lagi berganda-ganda kot hihi)..

Alhamdulillah,syukur..doakan kesejahteraan kami sekeluarga ya..(^^,)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...